שכירת בית/צימר בחו"ל
הקדמה
אדם ששוכר דירה בחו"ל שהבעלים גויים אוכלי נבילות וטריפות, עליו לדעת שלא יכול להשתמש בכלי המטבח כרגיל אלא בתנאים מסוימים כפי שיבואר.
וכן כאשר שוכר צימר אף שבעלי הצימר דתיים ונמצאים במדינת ישראל, אי אפשר להשתמש בכלי המטבח כרגיל, היות ויתכן ששכר את הצימר מלפני כן אדם שאינו שומר כשרות.
שימוש בכלי המלון או הצימר
גם כאשר אנו אוכלים מאכלים שהבאנו מהבית, ישנה בעיה בשימוש בכלים העומדים לרשות המתארחים, משום שהם שייכים ל"רשות הרבים", ואין שום אפשרות לעקוב אחר השימוש שנעשה בהם בעבר. יש להעדיף ככל הניתן שימוש בכלים חד פעמיים או בכלים שהבאנו מהבית. במקום הצורך יש להגעיל את הכלים לפני השימוש:
- צלחות, כוסות וסכו"ם – יש להרתיח מים עם סבון בסיר גדול, ובשעה שהמים מבעבעים להטביל בתוכו את הכלים שאנו מעוניינים להשתמש בהם (סכו"ם פשוט יותר להגעיל בקומקום רותח). אין חובה להכניס למים את כל הכלי בבת אחת, אך יש להקפיד שבסוף התהליך כל חלקי הכלי יעברו בתוך המים. אם מעוניינים להכשיר סיר גדול שאין אפשרות להכניסו לתוך סיר אחר – יש למלא אותו במים, ובשעה שהם מבעבעים להוסיף לו סבון כדי שיגלוש על גדותיו.
חשוב להעיר – אין אפשרות להכשיר כלי חרסינה, ומשום כך בצלחות חרסינה ופורצלן לא ניתן להשתמש. - מנגל – סביר להניח שבמנגל שמיועד לשימוש האורחים הצימר נעשה שימוש מגוון, ואין כל אפשרות לדעת מה צלו בו בעבר. השימוש במסגרת ובגוף המנגל אינו בעייתי, משום שהמאכל אינו נוגע בהם, אך כדי להשתמש ברשת המנגל נצטרך לדאוג להכשירה תחילה. הכשרה זו אינה פשוטה ולכן לכתחילה יש להימנע מהשימוש ברשת ולרכוש (או להביא מהבית) רשת נפרדת, אותה יש להניח על המנגל ובה להשתמש. אם הרשת הנוספת לא יושבת על המנגל היטב, אפשר להניח אותה על גבי הרשת המקורית בהפרדה קלה על ידי אבנים קטנות וכדומה, כך שהבשר לא ייגע בטעות ברשת התחתונה.
אם מדובר במנגל עם מכסה, יש להפעיל את המנגל כשהמכסה סגור דקות מספר לפני השימוש.
כשאין רשת מיוחדת ומתכוונים להשתמש ברשת המנגל הקיימת – לכל הפחות יש להבעיר אש במנגל, ולכסות אותו (בכיסוי המנגל או בנייר כסף) וכך לחמם את הרשת כחצי שעה ולוודא שכל הלכלוך הדבוק בה יתפחם. - תנור אפייה – לכתחילה טוב להימנע מלהשתמש בתנור אפייה או טוסטר אובן המיועד לשימוש האורחים. במקום הצורך יש לחמם את האוכל בתבניות חד פעמיות כשהן מכוסות בנייר כסף, וכן יש לעטוף בנייר כסף את הרשת שעליה מניחים את התבנית.
- מיקרוגל – יש לוודא שהמיקרוגל נקי, בפרט יש להקפיד על ניקיון הצלחת התחתונה, ולאחר מכן לחמם בו שתי כוסות מים עם סבון כ-10 דקות. אם ממהרים ואין לכך זמן, אפשר לחמם במיקרוגל מאכלים כאשר הם עטופים בשתי שקיות מכל הצדדים, מלמעלה ומלמטה.
- כיריים – בשימוש בכיריים גז או בכיריים חשמליות אין כל בעיה, משום שהמאכלים שנשפכים על גביהן נשרפים ממילא. אולם אם בפועל רואים שהכיריים מלוכלכות ושומניות – יש להימנע מלהשתמש בהן, אלא אם מנקים אותן או שורפים את שאריות הלכלוך.
- קומקום – מן הדין השימוש בקומקום מותר, משום שבדרך כלל לא עושים בו שימוש אסור. כדי לצאת מידי כל ספק טוב למלא את הקומקום במים ולהרתיחו פעם אחת, ולאחר מכן השימוש בו מותר.
- מכונת קפה – בחדרי אירוח רבים מוצבות מכונות קפה לשימוש האורחים. למיטב ידיעתנו כיום, פולי קפה או קפסולות קפה ללא תוספת טעמים אינם טעונים הכשר. במכונות קפה שאיננו יודעים באילו קפסולות השתמשו בהן קודם לכן, אנו חוששים שמא השתמשו בקפסולות המכילות חומרי טעם או אבקות חלב שאינם כשרים, במקרה כזה עלינו להכשיר את המכונה לפני השימוש על ידי הוצאת כוס מים רותחים מן המערכת. (במערכות חכמות שאינן מאפשרות את הפעלת המכונה כל עוד אין קפסולה בתוכה, יש לרוקן קפסולה משומשת מתוכנה ולהפעיל את המערכת כשהיא בתוכה). כמו כן יש להכשיר את מערכת החלב לפני השימוש. זאת נבצע באמצעות הכנסת מים עם סבון לכד החלב והפעלת המערכת פעם אחת.
- כיורים, משטחי עבודה, שולחן אוכל – מכיוון שאיננו יודעים מהו השימוש הקודם בהם, יש להימנע משימוש חם על גביהם. כאשר מונחים כלים בכיור, אין לשפוך לתוכו מים חמים. אם מעוניינים להניח סיר חם על גבי המשטח או השולחן, יש להניח תחתיהם גוף מפריד כלשהו (חתיכת קרטון, לבנה וכדומה).
השארת מוצרי בשר בחדר במלון: בעת העדרותנו מהחדר במלון נכנסים אליו לעיתים עובדי תחזוקה ושירות חדרים שאינם יהודים. לכתחילה כדי לוודא שהבשר שבחדר לא יוחלף לבשר שאינו כשר ההלכה מדריכה אותנו לארוז את הבשר באריזה סגורה וחתומה שלא ניתנת לפתיחה בלא שנבחין בכך (נייר דבק וכדומה). אם בטעות הותירו בשר פתוח בחדר בדיעבד הוא מותר באכילה כל עוד הוא נותר באותו מקום וניכר שלא החליפוהו.
הערה חשובה – בשהייה בשבת בבתי מלון בחו"ל עלולות להתעורר בעיות הלכתיות רבות, לכך יש להיערך קודם השבת, לוודא אלו פעולות כרוכות בהפעלת חיישן חשמלי, ביניהם יש לבדוק את התאורה והמים בחדר השירותים, המיני בר / מקרר היינות, דלתות הארונות, ברזי המים, וכן את אפשרויות היציאה מן המלון – דלתות הכניסה, ודלתות הקומה. זיהוי מוקדם יאפשר הערכות, בדיקת אפשרויות לנטרול החיישנים, ומציאת פתרונות חלופיים.
הכשרת מטבח: מי שמתגורר במקום בו יש מטבח שאינו כשר יכול לאחסן מוצרים כשרים בארונות, במקפיא ובמקרר. הוא יכול גם לחמם אוכל כשר בתנור או מיקרו-גל לא כשר אם האוכל מכוסה היטב (וללא ניקוב), ולכתחילה יש להקפיד על שתי שכבות של כיסוי.
ניתן גם להכשיר את התנור (לא את התבניות), לאחר ניקוי, ורצוי לאחר שעברו 24 שעות מהשימוש האחרון, ע"י חימומו עד לחום מקסימלי למשך מספר דקות, ואת המיקרוגל ע"י הרתחה של כוס מים במשך כרבע שעה בחום מקסימלי. כמו"כ, אפשר להגעיל סיר בישול עשוי מתכת, כשהוא נקי, באמצעות הרתחת מים שמולאו בסיר עד שפתו וגלשו בעת הרתיחה. לאחר מכן ניתן להכשיר גם סכו"ם ממתכת ע"י הכנסתו לתוך המים הרותחים שבסיר (יש להקפיד שההגעלה תהיה רק לאחר שעברו 24 שעות מאז השימוש האחרון בסיר או בסכו"ם), רצוי להוסיף מעט סבון למים שבסיר. אם הכיור נקי ניתן להשתמש בו לשטיפת כלים כשרים.
שיש
היות ושיש הוא דבר הבולע [גרניט/ קיסר/ אלומיניום], עלינו לצאת מנקודת הנחה שנשפך עליו ממאכלות אסורות רותח, ולכן אין להניח סיר רותח [שהבאנו מהבית] ישירות על השיש בעודו רטוב, אלא קודם שמניח את הסיר יש לתת דבר שיפסיק בין השיש לבין הסיר כגון מגבת. ובדיעבד מותר כאשר הסיר הונח על שיש יבש.
שולחן
שולחן עץ/ פורמייקה, מועיל לערות מים חמים לאחר ניקיון יסודי, או להקפיד לא להניח אוכל במגע ישיר על השולחן אלא על ידי הפסק מפה.
מיקרוגל
אין להשתמש במיקרוגל הנמצא במקום. אולם מותר באופן שמכניסים את המאכל בקופסא הנסגרת היטב מכל הצדדים, או שנותנים את המאכל בתוך שתי שקיות.
קומקום חשמלי
מותר להשתמש בקומקום חשמלי הנמצא בחדרי הבית מלון או בצימרים. אולם יש להתבונן בתוך הקומקום שאין בו שיורי או סימני מאכל שנתבשלו בו, ואם כן נאסר בשימוש.
כיריים
יש להקפיד שהכיריים יהיו נקיות, ודי בכך.
סכו"ם
סכו"ם הנמצא במטבחי הצימרים או בחדר שבבית מלון, אין להשתמש בהם. אולם כאשר עירו עליהם מים רותחים מותרים בשימוש. [ולענין טבילה, כאשר הבעלים גוי- פטורים מטבילה. אולם כאשר הבעלים יהודי המיקל שלא לטובלם יש לו על מה שיסמוך].
פלטה חשמלית
יש לנקות את הפלטה ולהניח עליה מלמעלה נייר אלומיניום.
מנגל חשמלי
אין להניח בשרים על גבי רשת המנגל הנמצא בצימר, גם באופן שמדליקים את הגחלים לפני נתינת הבשר. אלא יש להביא רשת מהבית. אולם במתקן עצמו [בבסיס] מותר להשתמש.
מקרר ומקפיא
אם המקרר או המקפיא נקיים, מותר להשתמש בהם.
תנור חשמלי
כאשר רוצים לחמם דברי מאכל בתנור חשמלי הנמצא בדירה/ בצימר, מותר רק באופן שעוטפים את המאכל בכיסוי כגון נייר כסף בצורה הרמטית או בשני כיסויים. וטוב שיפעיל את התנור על החום הגבוה ביותר למשך שעה קודם השימוש. אולם במקום שיש חשש שהשתמשו בתבניות לטריפות, לא ניתן להכשירם וישתמש בתבניות חד פעמי.
קרש חיתוך
אפשר להשתמש בקרש חיתוך אם הוא נקי, אך אין לחתוך עליו דברים חמים.