אכילה מחוץ לבית בפסח
שאלה: אדם שרוצה לאכול במסעדה או להזמין טלפונית בימי חול המועד פסח, אלו דברים עליו לתת את הדעת קודם האכילה?
זיופי כשרות – לא מעט בתי עסק מציגים את עצמם ככשרים לפסח. חלקם אכן כשרים לפסח אך חלקם רחוקים מכך. אלו שבאמת כשרים לפסח מציגים תעודה מיוחדת לפסח שהנפיקה הרבנות המקומית או אישור שקיבלו מגופי כשרות פרטיים- בד"ץ [שעל פי החוק חייב להיות מלווה לתעודה מעודכנת מטעם הרבנות המקומית]. מקומות שבאמת אינם כשרים לפסח, בדרך כלל מסתפקים בשלט המצהיר שהמקום "כשר לפסח" או שיש בו "תפריט כשר לפסח" או דברים הדומים לכך. צריך לשים לב היטב לדברים אלו, והעצה הטובה ביותר היא ליצור קשר עם משגיח הכשרות של המקום לפני שסועדים או מזמינים מאותו מקום.
משגיח צמוד- יש לציין כי ימי חול המועד אף המשגיח מן הסתם משמח את בני ביתו בחג ונמצא עמהם בבית. לכך כדי לאכול בחוץ, יש לוודא שאכן המשגיח נמצא צמוד לעסק.
רמות כשרות – בפסח בולטת מאוד החלוקה בין רמת הכשרות הרגילה לבין רמת הכשרות המהודרת מבחינת החילוקים ההלכתיים. ההבדלים מתבטאים בעיקר בהכשרת הכלים וברמת הכשרות של חומרי הגלם. יש לשים לב, שאלו המקפידים לאכול בימי החג דווקא מצה שמורה וקמח מצה שמורה, צריכים לוודא שאכן גם דברים אלו כלולים תחת ההשגחה "המהודרת" במקום. כמובן, שכל השנה יש צורך לוודא את רמת ההידור בשימוש בירקות עלים הנקיים מחרקים ואת צורת העבודה במטבח לגבי בישול ישראל לספרדים ולא רק לדעת הרמ"א.
מנהגים – פסח מאופיין במנהגים שונים בהתאם לעדות השונות, כדוגמת האשכנזים שלא אוכלים קטניות בפסח. כידוע, גם בנושא זה הפוסקים חלוקים מה נחשב קטניות – יש שלא אוכלים שום מוצר העשוי מקטניות, יש המשתמשים בשמן העשוי מקטניות, יש המכלילים בגזרה זו גם את הלפתית והקינואה, ויש הסוברים שנאסרו רק קטניות שהיו בזמן שנקבעה הגזרה לפני כ-700 שנה ואין לכלול במנהג מינים שלא היו מוכרים אז כדוגמת הבוטנים, הסויה, התירס ועוד. דבר זה נכון גם עבור אלו מבני עדות המזרח הנמנעים מאכילת מינים מסוימים מהקטניות היבשות. מי שיש לו מנהג ברור כיצד לנהוג, צריך לבדוק האם המקום שבו הוא רוצה לסעוד מתאים עבורו.
מה לשאול את המשגיח:
- כיצד הכשירו את המקום?
- מהן כשרויות חומרי הגלם והפרודוקטים?
- באיזה שמן משתמשים?
- האם המקום כשר גם לנוהגים שלא לאכול קטניות- בני אשכנז
- מהי רמת כשרות המצות (שמורה, רגיל)? ובאיזה קמח מצה משתמשים?
- האם משגיח נוכח במטבח בכל שעות העבודה בפסח?
לסיכום: יש להישמר מאוד באכילה או בהזמנת אוכל מחוץ לבית בפסח. ובמקום הצורך, יש לבדוק שאכן באותו מקום יש משגיח צמוד במקום ועונה על השאלות הנזכרות.