לעילוי נשמת ברוך בן יהודה ותרצה

כשרות התותים

תותים כשרותם
תותים כשרותם

כשרות התותים

 שאלה: האם נכונה השמועה שהתותים נגועים בחרקים, יותר משאר פירות וראוי להימנע מאכילתם?

תשובה: אין הדבר בגדר "שמועה" אלא מציאות שאכן התותים נגועים. הדבר בין אותם שהם מגידולי ארץ ישראל ובין מגידולי חו”ל. וזה כולל בין תותים מגידול רגיל, ובין מגידול אורגני, בין אותם שהגיעו ישר מן השטח ובין אותם שהגיעו לאחר שעברו שטיפה במתקני שטיפה במפעלים שונים. ואף אותם שעברו תהליך הקפאה.

וכבר מקדמא דנא הדבר כן כפי שהעיד בשו"ת פרי הארץ (טורקיה ה'תפז) וז"ל: "מתהווים בהם תולעים והם נחבאים בגרעיני התותים באופן שאין הישג יד לבודקן לא תשורם עין רואי".

תיאורים דומים אנו מוצאים מפי תלמידו הרב יונה נבון (שהיה גם רבו של החיד"א, ירושלים ה'תקח). ואף היו דורות "שגזרו" על אכילת התותים כפי שמזכיר גזירה זאת רבי דוד פראדו (איטליה ה'תעח), הסבר לכך נמצא בספר בן אברהם (תוניס ה'תרכט): "דור שלפנינו גזרו אומר ואסרו התותים משום שיש בהם תולעים דקים ונחבים אל החורים והסדקין שבתותים…", בספר פת לחם הביא את עדותו של רבי יוסף קובו (ה'תכ) שגם בירושלים הקפידו שלא לאכול תותים.

ומנהגים דומים אנו מוצאים בפלא יועץ (בולגריה ה'תקמו), באשל אברהם (נדבורנא ה'תקלא), בדברי רבי חיים פלאג'י (איזמיר ה'תקמח), ובספר כוס הישועות (ג'רבה ה'תשד) ועוד.

גם פוסקי זמנינו נמנעו מאכילת התותים כשנחשפו לנגיעות שבהם, כך למשל אמר מרן הגר"ע יוסף זצ"ל בשיעורו (פרשת בא ה'תשנט),

 "מזה זמן שמענו שבתותים מצויים תולעים, ועל כן לא היינו אוכלים תותים, אלא סוחטים אותם ומסננים אותם בבד, והיוצא היה נקי וכשר…".

 

תות השדה יש בו נגיעות רבה, והחרקים מסתתרים בין הגבשושיות.

שלבי הנקיון לתות שאינו מפוקח מחרקים:

  1. להסיר את הראש הירוק, עם מעט פרי.
  2. להשרות את התותים במים עם מעט סבון, (כחצי כפית סבון לליטר מים) למשך 3 דקות.
  3. לאחר ההשרייה יש להוציא התותים ולשפשף כל תות בעזרת ספוג רך (או מברשת שיניים) תחת זרם מים.
  4. להשרות פעם נוספת, במי סבון חדשים, למשך 3 דקות, לשטוף ולשפשף בעזרת ספוג רך (או מברשת שיניים) תחת זרם מים.

ניקיון כזה מכשיר את התות לאכילה, עם פגיעה מועטה בצורתו החיצונית.

 

שלבי הניקיון לתות מפוקח מחרקים:

 

  • תות שדה קפוא מנקים בדיוק כפי שמנקים תות רגיל. את השפשוף כדאי לבצע בעודו קפוא משום שכאשר הוא מפשיר הוא מתרכך וקשה לשפשפו.
  • אם מעוניינים לרסק את התותים בבלנדר, גם בתות ללא פיקוח מחרקים, אפשר להסתפק בהשריה, שטיפה ושפשוף פעם אחת ואח"כ לטחון בבלנדר, עד שיתרסקו לגמרי.
  • אם מעוניינים לקלף את התותים – אין צורך להשרות ולשפשף אותם קודם לכן, אך לאחר הקילוף יש לרחצם תחת זרם מים כדי לוודא שלא נדבקו בהם תולעים מן הידיים של המקלף. 

 

Share:

More Posts

כשרות קוקה קולה

כשרות קוקה קולה

בקבוקי שתיה או פחיות של חברת "קוקה קולה" ללא כשרות בכיתוב רוסית המגיע מאוקרינה או כיתוב בערבית המגיע מהרשות הפלשתינאית, האם מותרים בשתיה היות והשמועה אומרת שמשקה זה אינו צריך הכשר כלל? או שיש לחשוש לאותם מומחים הטוענים בתוקף שבקוקה קולה ללא הכשר ישנם רכיבים שאינם כשרים?

Send Us A Message

שאל את הרב

ניתן לשלוח כל  שאלה

אנו נשמח לענות בהקדם!