כאשר רוכשים או אוכלים פירות טו' בשבט, יש לשים לב לארבעה נושאים:
- כשרות – בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה.
- ערלה – יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).
- תרומות ומעשרות – פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי – פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית – במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.
- חרקים – המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.
המוצר | האם דרושה כשרות? | כיצד בודקים? |
אגוז מלך | קלוף – כן. (שמן המורחים עליו) מלבד מאמריקה. בקליפתו – לא צריך כשרות. | בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים. |
אגוז פקאן | מישראל – כן. (ערלה תרומות ומעשרות שמיטה) מחו"ל – לא. | בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים. |
אגס מיובש | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
אוכמניות מיובשות | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים. |
אננס מסוכר | כשהפרי אינו בצבעים שונים או בתוספת טעם – לא. | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
אפרסק מיובש | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
אתרוג מסוכר | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
בננה צ'יפס | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בחזקת נקי. |
דובדבן מסוכר | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בחזקת נקי אך טוב ורצוי לחצות ולהביט בפנים. |
חמוציות | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | מיובשות –בחזקת נקי.
|
לדר | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
מלון מסוכר | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
מנגו מסוכר | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
משמש מיובש | לא | לשטוף מבחוץ, אח"כ לחצות את המשמש ולהביט מול האור בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ. לפירוט הבדיקה לחץ כאן |
ערמונים בקליפה | בקליפתו – לא קלוף – כן | בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים. |
פאפיה מסוכרת | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
צימוקים | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל הצימוקים ולבדוק האם לא צפים חרקים במים. לפירוט הבדיקה לחץ כאן |
קוקוס חי | לא | בחזקת נקי. |
קוקוס צ'יפס | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בחזקת נקי. |
קוקוס קוביות מסוכרות | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בחזקת נקי. |
קליפות הדרים | כן. מישראל – (ערלה,שמיטה, תרומות ומעשרות, חרקים). מחו"ל:(חומרי עיבוד לא כשרים , חרקים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
שזיף מיובש | כן. מישראל (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה) מחו"ל (חלק מהיבול עובר בישול). | בחזקת נקי אך ליתר ביטחון ניתן לעשות בדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה – הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי. |
שקד | מישראל – כן. (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה). מחו"ל – לא. | בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים. |
תאנים מיובשות | לא | נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן! המעוניין לבדוק ילחץ כאן |
תפוח עץ מיובש | כן (חומרי עיבוד לא כשרים). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
תפוז סיני מסוכר | כן. מישראל (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה) מחו"ל (חלק מהיבול עובר בישול). | בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
תמר | מישראל – כן. (תרומות ומעשרות, שמיטה). כיוון שאין חשש ערלה ניתן להפריש תרומות ומעשרות מספק בלי ברכה. מחו"ל – לא. | לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ. |
AddThis Sharing Buttons
Share to TelegramShare to PinterestShare to TwitterShare to Facebook