לעילוי נשמת ברוך בן יהודה ותרצה

אכילה במסעדות ומלונות בחו"ל

אכילה במסעדה ומלונות בחו"ל

אכילה במסעדות ומלונות בחו"ל

כאשר מבררים על כשרותו של מאכל כלשהו, אנשים רבים נוטים להיתפס לשאלה מרכזית אחת אותה הם מכירים, כגון: כשרות הבשר, חלב או בישולי עכו"ם, תוך שהם סבורים שאם הם מבררים עליה ומוודאים שהיא אינה קיימת במאכל זה – המאכלמותר.
למעשה אכילת מאכלים שהוכנו במטבחים שאינם כשרים כמעט שאינה אפשרית, וגם כאשר על פניו חומרי הגלם שמהם מורכב האוכל נראים ככשרים ישנם חששות רבים: כשרות הכלים, נקיונם משאריות מאכלים שאינם כשרים, הוספת רטבים וחומרי עזר שאינם כשרים, מריחת התבניות בשומן מן החי, נקיון המאכלים מחרקים, ועוד סוגיות רבות שמי שאינו מצוי בעולם הכשרות לעיתים אינו מעלה כלל בדעתו. כדי שיהיה אפשר לאכול מן הבישול במטבחים שאינם כשרים ביום יום צריך לשמש כ'משגיח כשרות' ליום אחד, להסתובב במטבח ולהכיר את הבעיות השונות שעלולות להיות בו, לוודא שהכלים וחומרי הגלם כשרים, להדליק את האש (לספרדים צריך גם להניח את התבשיל על האש, ולוודא שהטבח לא מוסיף תבלינים ומוצרים נוספים לאחר מכן למאכל בעת הבישול), ולפקח על הבישולים ככל משגיח כשרות מנוסה. מדובר בפעולה סבוכה שדורשת שליטה מלאה בשפה המדוברת על מנת לתקשר היטב עם עובדי המטבח ולהבין כיאות מהם חומרי הגלם שבהם משתמשים (ישנם מוצרים בעלי שמות דומים, אחד כשר והשני טרף). למי שאינו מנוסה בכך זו משימה כמעט בלתי אפשרית ולאחר הבנת היקף העבודה והטרחה הכרוכה בה רוב האנשים יעדיפו להימנע ממנה ולאכול ממאכלים שהביאו איתם או לבשל לעצמם.

לדוגמא: רבים שואלים אותנו על אכילת 'ביצה קשה' בארוחת הבוקר, משום שעל פניו היא נראית כמוצר פשוט ללא בעיות כשרות. אך העובדה שהביצה בושלה על ידי גוי אוסרת את אכילתה כ'בישולי גויים', גם אם יהודי ידאג להדליק את האש אכילתה אסורה משום שהיא בושלה בכלים שאינם כשרים.

באופן חריג נציין שמותר לאכול ירקות טריים, ובתנאי שאין מדובר בירקות חריפים, חמוצים או מלוחים, ולא בירק עלים שטעון פיקוח מחרקים. כמו כן מעיקר הדין מותר לשתות קפה ללא חלב בכוס חד פעמית, מאבקת קפה או ממכונה הטוחנת פולי קפה. אך חלק מן הפוסקים אוסרים לאכול ולשתות במסעדה או חדר אוכל שאינו כשר משום 'מראית עין' (גם כשאין יהודים נוספים בסביבה), ועל כל אחד לברר את דעת רבו בענין.

 

בעלות גויים

 

מסעדה שנמצאת בבעלות גויים, אם יש במקום משגיח צמוד ירא שמים והמסעדה נמצאת תחת כשרות מקומית מוסמכת, מותר לאכול שם. ויש לוודא שתעודת הכשרות נמצאת בתוקף.

 

 

מסעדה צמחונית

 

יש לדעת שגם מסעדות צמחוניות אינן מסעדות כשרות. יש במסעדות אלו חששות כשרות רבים כגון חומרים המופקים מיין, מוצרי גבינות, וכמובן רוב התבשילים המתבשלים ע"י נכרים האסורים מטעם בישול נכרים[1].

במסעדות שאינן כשרות או בחדר האוכל של המלון מותר לאכול ירקות או פירות חיים אם הללו חתוכים בסכין נקי ומוגשים בכלים נקיים (מלבד ירקות חריפים כגון צנון, בצל, שום וכדומה שאין לאכול אותם אם הם נחתכו בסכין לא כשרה). בנוסף מותר לאכול דגני בוקר כשרים או לשתות מיץ פירות טבעי (ובלבד שמכיל 100% פרי כפי שיפורט להלן). לעומת זאת, אין לאכול ביצים מבושלות, אורז מבושל או תפוחי אדמה מבושלים גם אם ידוע שאין בהם כל תוספות אסורות בגלל איסור בישולי נכרים ושימוש בכלים לא כשרים לבישול (הדבר יהיה מותר אם ישתמשו בסיר כשר ושהאורז, תפוחי האדמה או הביצים יונחו על האש ע"י יהודי).

 

גם כאשר המסעדה לאנשים "צמחונים", אין לסעוד במקום ללא תעודת כשרות מוסמכת. ויש לבדוק שאין מתבלים את הסלט בחומץ בלסמי שעשוי מיין ויש כאן איסור סתם יינם. וכן יש לבדוק שהעלים ללא חשש חרקים.

 

 

אכילת דגים

 

אין לסעוד במעדה שאינה תחת כשרות מוסמכת, אף אם רצונו לאכול "רק" דגים, מחשש שמא מתבלים את הדג במאכלות אסורות.

 

כאשר אין מסעדה עם כשרות מוסמכת, רשאי לאכול דג רק לאחר שמוודא:

 

  • שהדג טהור עם קשקשת.
  • תיבול הדג ללא חשש כשרותי.
  • שעוטפים אותו עם נייר כסף בצורה טובה קודם הכנסתו לתנור/ גחלים.
  • נתינת הדג לאש על ידי יהודי שלא יהיה איסור בישולי גויים.

 

 

בעלות יהודית

 

אין לאכול במסעדה ללא תעודת כשרות אף שבעל המסעדה יהודי. ולאחר שראינו תעודת כשרות מוסמכת, יש לוודא שהיא בתוקף מהרבנות המקומית שם.

 

מסעדה לא כשרה

 

אין לאכול במסעדה שאינה כשרה אף שאוכל דברים שאין בהם חשש איסור. (שו"ת אגרות משה (או"ח ב, מ) מפני מראית העין וחשד.

 

שתיית קפה בלבד- אם הקפה הוא ממכונה – אסור, כיוון שמאותו ברז יוצאים גם משקאות שאינם כשרים.

 

מסעדות "כושר סטייל"?

תשובה: החנויות והמסעדות ברשת זו מוכרים אוכל יהודי כמו חמין, גפילטע פיש וכדומה, אך המזון עצמו בחזקת טרף גמור !

[1] גם בלחם יש בעיות כשרות, יש גם איסור בישולי גויים, גם גבינות גויים – אסורות, גם חומץ יין – אסור. וכן בעיות של חרקים במזון.

Share:

More Posts

כשרות קוקה קולה

כשרות קוקה קולה

בקבוקי שתיה או פחיות של חברת "קוקה קולה" ללא כשרות בכיתוב רוסית המגיע מאוקרינה או כיתוב בערבית המגיע מהרשות הפלשתינאית, האם מותרים בשתיה היות והשמועה אומרת שמשקה זה אינו צריך הכשר כלל? או שיש לחשוש לאותם מומחים הטוענים בתוקף שבקוקה קולה ללא הכשר ישנם רכיבים שאינם כשרים?

Send Us A Message

שאל את הרב

ניתן לשלוח כל  שאלה

אנו נשמח לענות בהקדם!